Устройство на китара

Устройство на китара

Устройство на китарата – подробно

Гриф

Устройство на китарата – грифът е шията на китарата – от тялото към ключовете. Той е важна част, която има голямо значение за звука и комфорта при свирене. Състои се от три основни части – глава, предна и задна част.

Изработката на китарата е сложен процес, който изисква голямо внимание към детайли и отлично майсторство. Всеки компонент, включително и грифът, има влияние върху общото представяне и звуковия характер на инструмента.

Структура на грифа

Грифът на китарата е сложна структура, която определя звука и удобството на инструмента. Той се състои от три основни части:

Глава – тук се намират ключовете за настройка на струните. Предна част – покрита с метални ленти, които дефинират нотите. Задна част – обикновено изработена от дърво, прилепена за предната част. Главата на грифа – тук се намират и ключовете, които контролират струните.

Предната част на грифа, наричана още нотния планк, включва редица метални ленти или “прагчета”. Широчината и материалите на предната част варират в зависимост от типа китара. Класическите китари обикновено имат по-широки грифове от електрическите и акустичните китари.

Задната част на грифа се свързва с тялото на китарата. Материалите и размерите на задната част варират, но обикновено са подобни на тези на главата на грифа. Някои модели включват допълнителна вградена пластина за по-добра устойчивост и стабилност.

Тези части могат да бъдат изработени от различни материали в зависимост от типа и стила на китарата.

Глава на грифа – устройство на китарата

В сърцевината на устройството на китарата е главата на грифа. Обикновено изработена от масивно дърво, тя е дом за ключовете на китарата.

Материал на главата: Изборът на материал определя звученето и устойчивостта. Най-често срещаните материали са махагон, клен, палисандър. Златни или дървени плочки: Тези аксесоари придават запомнящ се външен вид и допринасят за личността на инструмента. Качество на ключовете: Ключовете са отговорни за прецизното настройване. Качеството им варира според модела и ценовия клас на китарата, но всички имат обща цел – да осигурят стабилност и точност при настройката. Продължаваме да разглеждаме устройството на китарата в следващите раздели.

Предна част на грифа

Предната част на грифа играе съществена роля в устройството на китарата. Изработена е обикновено от дървесина, като размерите й могат да варират в зависимост от модела и типа на китарата.

Материали и размери

Грифовете на класическите китари често се изработват от твърди дървесни видове, като махагон, клен, палисандър. Размерите могат да варират, но стандартният размер за ширината на грифа е около 5 см при класическите и 4 см при електрическите и акустичните китара, като тази ширина се мери на горното мостче. Различни видове дървесина

В зависимост от модела и ценовия клас, производителите използват различни видове дървесина. Например, за по-евтини модели се използва бор или ела, докато за по-скъпи – екзотични видове дървесина. Използван материал за най-качествените китари

За производството на най-качествените китари, производителите предпочитат използването на абаносово дърво или кокоболо, които са изключително твърди и устойчиви на износване.

Задна част на грифа

Задната част на грифа е също толкова важна, колкото и предната. Тя обикновено е изработена от дърво – клен, махагон и др., като размерите варират в зависимост от модела на китарата. Някои производители на световно ниво добавят допълнителна вградена пластина за повишаване стабилността и устойчивостта на инструмента.

Тяло – устройство на китарата

Тялото на китарата може да има различни форми, размери и материали. При класическите китари е във форма на осмица, при акустичните – най-често – осмица или круша, като понякога може да бъде изрязано откъм грифа – кътуей. При електрическите китари, формите на тялото са многобройни – толкова, колкото модели съществуват – стратокастер, супер страт, SG, flying-v и много други.

В зависимост от резонансовия отвор и от това дали една китара има електроника на тялото, тя може да бъде: изцяло акустична, електро-акустична, полуакустична, полуакустична с електроника, плътна електрическа (без акустика).

Компоненти на тялото:

— горна резонаторна дъска

— странични резонаторни дъски

— долна резонаторна дъска (дъно)

— резонансов отвор

— долно мостче

— струнник

Материали за тялото на китарата

Почти винаги тялото се изработва от дървесен материал, който варира при различните китари. Но има и много инструменти, които са направени от метал или друг материал.

Класически, акустични, електроакустични и полуакустични китари – устройство на китарата – тяло

Класическите и акустичите китари, както и електроакустичните им варианти, имат обикновен, най-често кръгъл резонансов отвор на тялото, под струните. Някои китари може да имат допълнителен резонансов отвор на друго място на тялото. Полуакустичните китари имат резонансови отвори от двете страни на струните, които наподобяват тези на цигулката.

Инструментите, които ползват акустика за звука си, независимо дали имат електроника, имат няколко компонента на тялото, чиито материал оказва основно влияние върху звука на инструмента. При скъпите инструменти се ползва най-високо качество дърво – масивно. При по-евтините инструменти се ползва ламинирано дърво, при още по-евтините – шперплат.

Компоненти на тялото

Горна/предна резонаторна дъска

При всички горепосочени инструменти, това е най-важната част за звука. Най-често се изработва от смърч или кедър.

Странични дъски и гръб

При по-скъпите инструменти се ползва индийски палисандър, при най-скъпите – бразилски, който е защитен вид. При по-евтини модели се ползва махагон, но всичко зависи и от качеството на самото дърво, от това дали е ламинирано или масивно.

Електрически плътни китари

Тялото при тях няма резонансов отвор и каквато и да е акустика. То се изработва от плътно дърво, което варира при различните инструменти. Едни от най-добре звучащите китари – Гибсън, ползват махагон като основен материал. Това дърво е доста тежко, поради което тези китари тежат повече от други, но дава много пълен и красив тон.

Електроника

Електроакустичните и плътните електрически китари ползват електроника, благодарение на която звукът от струните се предава към усилвател. Плътните електрически китари ползват различни видове адаптри – единични, двойни, P-90, а електроакустичните – по-различни адаптри и микрофони.

Струнник и мостче – устройство на китарата
Струнник

Струнникът на китарата е тази част от тялото на китарата, която държи струните за тялото на китарата. Той, както и мостчето са две основни части на всяка китара и играят важна роля за качеството на звука, който инструментът произвежда, особено за класическите и акустичните китари.нОсновно се изработва от дърво при класическите и акустичните китари, като материалът може да варира при различните модели и типове китари. На електрическите китари струнниците са метални, като могат да бъдат позлатени.

Значение на струниците за звука

В зависимост от материала, звукът може да варира от топъл и мек до ясен и ярък. Материалът, от който са направени струниците, има голям принос за общия звук на инструмента.

Мостче

Мостчето е онази част, върху която преминават струните от тялото към грифа. Този малък елемент също има важна роля в устройството на китарата. Мостчето понякога е направено от дърво, но най-често се изработва от други материали като кост или пластмаса. Тези материали влияят на звука, като добавят различни нюанси към тоновете.

Материали на мостчето на китарата

Обикновено е направено от дърво и може да е в различни цветове, което му придава уникален вид.

Материал и цвят: При акустичните инструменти, мостчето обикновено е направено от пластмаса или кост, но може да бъде направено и от твърда дървесина, като розово дърво или абаносово дърво. Цветът варира според материалите и обработката. При електрическите китари, тази част е метална, като някои от тях имат метални седла за струните.

Видове дървесина: Най-честите видове дървесина за мостчета на китари са розовото и абаносовото дърво.

Размери и форма: Формата и размерите на мостчето имат голямо влияние върху звука на китарата. При класическите китари, мостчетата обикновено са по-широки и плоски, докато при електрическите китари те са по-тесни и високи.

Розетка – устройство на китарата

Интересен елемент, около резонансовия отвор, при класическите и акустичните китари, е розетката – украсителна част, която не само придава елегантност на дизайна, но и подпомага правилното разположение на струните. Розетка има при акустични и класически китари. При евтините модели е изрисувана, а при по-скъпите – изработена прецизно от много малко парчета дърво.

Дори най-малкият компонент може да има голям ефект върху звука и усещането при свирене на китара.

Заключение

Много често, когато един бъдещ китарист започне да посещава уроци по китара, едно от първите неща, които научава е устройството на инструмента, заедно с постановка, първи опити за тоноизвличане и т.н. Всяка школа по китара ползва различни похвати и учебни материали, но устройството на китарата е едно от първите неща, които се научават, за да може частите да се наричат с истинските им имена при обучението и творческия процес.

Източници

  1. Устройство на китарата – тяло и гриф. //
  2. [https://bg-kitara.com/2023/10/10/устройство-на-китарата-bg/ Тяло: — горна резонаторна дъска — странични резонаторни дъски — долна резонаторна дъска (дъно) — резонансов отвор — долно мостче — струнник ]

Уроци по китара Пловдив

Plovdiv