Странични дъски и гръб – устройство на китарата – част 4

Странични дъски и гръб – устройство на китарата – част 4

Странични дъски и гръб на китарата

Странични дъски – те представляват дървените части около и зад горната резонаторна дъска. Това са компоненти, които в голяма степен отговарят за звука на инструмента. При най-скъпите концертни класически китари те се изработват от масивен бразилски палисандър, който е често с много специфична окраска. На малко по-евтините инструменти, но пак доста скъпи и професионални, тези части на тялото са от масивен индийски палисандър.

По-нататък, по-бюджетни варианти са пластов индийски палисандър, масивен махагон (или негов подобен заместител), още по-евтин вариант е пластов махагон, а най-евтиния вариант са китарни дървени части от шперплат.

Освен вида на дървото (палисандър, махагон, орех и др.), при подбора на материал за гърба и дъските, отстрани на тялото на китарата, има значение още една подробност – важно е гърбът да бъде съставен от две идеално огледални части дърво, включително и като натурална дървесна окраска. Това се постига изключително трудно, чрез специален подбор на дървесина и е нещо, което притежават скъпите китари с красив тон. Тези две огледални дървени части се слепват директно една за друга, като могат да имат допълнителен дървен кант на мястото на слепването от същото дърво, от което се правят и страничните дървени кантове на китарата, за които ще стане дума по-долу.

При скъпите и качествените инструменти, тези дъски се свързват с горната резонаторна дъска (дъската под струните, на която се намира струнника) и дъното (задната резонаторна дъска) чрез специални кантове, изработени от специално подбрано дърво, което да дава по-добър, качествен и продължителен тон на инструмента. Всички истински инструменти се правят по този начин. Евтините варианти на китари, които са доста по-масово производство, се правят с кантове от обикновена пластмаса или се рисуват върху дървото, без да са изработени специално.

Някои китари са без кантове. Много често по-евтини варианти на иначе доста скъпи модели и марки китари се правят без кантове, което смъква от цената на самия инструмент, понякога доста сериозно, но не влияе отрицателно върху звуковите му качества. Кантовете могат да повлияят отрицателно върху звука на инструмента, ако са направени от изкуствен и незвучащ материал, тъй като, поставени върху дървото, ще спират естественото му трептене при резонирането на звука. Ако кантовете са направени от хубав и звучащ дървен материал, тогава това би трябвало да се отразява положително върху тоналните качества на съответната класическа китара.

Уроци по китара Пловдив