Китари “Кремона” – Казанлък

Китари “Кремона” – Казанлък

Китари Кремона / Уроци по китара Пловдив – учител по китара, музикална школа по китара

12.09.2023

Китари Кремона – Казанлък, България

В началото на ХХ в., времената са доста тежки за България – на следвоенна обстановка, на настройване на българи срещу българи. Само няколко години след прекратяването на Първата световна война, когато основния поминък на българина е земеделието и работниците са изкарвали прехраната си с честен, но нелек физически труд, през 1924 г. в град Казанлък, България, е създаден завод за музикални инструменти “Кремона”, на името на едноименния италиански град, за да се роди и изрази любовта към музиката и изкуството.

Днес, пътувайки натам, човек вижда едни от най-красивите природни гледки и се чувства като свободна птица. В този момент се усеща истинска носталгия по нещо, което го няма в големия град… Вятърът в косите напомня на някогашния приключенски дух на българина. Той навява и спомени от детството – за къщата на село, за летата, в които сме се губели в слънчевите лъчи, за позабравени лудории. Най-важното е, че ни отваря очите за това, че може да се живее и по друг начин…

Необяснимо е как може да се събере толкова много красота в едно малко българско градче, като Казанлък! В долината на най-хубавото и скъпо розово масло – там, където се раждат най-благоуханните рози, се раждат и най-хубавите акустични и класически китари, превърнали се днес в световна марка. Днес, освен всичко останало, Кремона е символ на приятелството, което остава във вечността.

Кремона

Красотата в музикалния тон на китарите Кремона

Китарите на Казанлък са красиви, с нежни извивки, богат тон… Ниските тонове напомнят на най-хубавия шоколад – наситени и богати. Средите са като медени, а високите тонове са като пеещи кристали – ясни, чисти, ангелогласни… Те галят душата.

Завод Кремона

Китарите се създават от най-хубавата дървесина, която е специално подбрана за всяка една китара, и разцъфтяват под пръстите и работата на десетките честни работници в завода. Удивляващо е човек да влезе вътре и да види различните помещения с всичките големи и малки частици, стотици инструменти, схеми и целия творчески процес. Там работят и едни от най-добрите лютиери. Може да се спомене името на известния лютиер Галин Пенев, чиито инструменти са на световно ниво. Всичко това говори много за българите – древна цивилизация, дала толкова много на света.

Изработка една на китара Кремона

Как се прави една китара? Каква дървесина се ползва? За един наистина хубав инструмент, се ползват най-често следните дървесни материали:

  • Предна резонаторна дъска – смърч или кедър;
  • Страни и гръб – кокоболо (бразилски палисандър), индийски палисандър, орех или махагон;
  • Гриф – предна част – индийски палисандър или абанос; задна част – махагон или палисандър.

В зависимост от класа на китарата, дървото може да бъде пластово или масивно, съответен клас и т.н. Скъпите инструменти се изпипват на ръка, за да се постигне максимална прецизност.

Не е без значение и оребряването на китарата. Какво представлява то? Много хора, които не са наясно с китарите, не знаят, тялото на една китара отвътре е като концертна зала. На определени места са разположени дървени ребра, които освен да подсилят резонаторните дъски, имат и отношение към тона на инструмента. Съществуват схеми за изработка на китари, където е дадено и оребряването, като то може да бъде повече от един вид. За оребряване на китарите, Кремона ползват висококачествена дървесина и карбон.

Струните на китарите в Кремона

Тук няма да се споменават имена на известни марки струни, а ще се обърне внимание на факта, че има струни, както с различно напрежение – удобство на свирене, така и от различни материали. Ще се спрем на струните за класическа китара.

Съществуват струни с леко, средно и високо напрежение. На тези с по-леко напрежение се свири по-удобно, защото са по-меки, но като звук не са подходящи за стилове с по-здраво дърпане и свирене.

Обратното е при струните с по-високо напрежение. Напоследък, Кремона предпочитат струни от карбон, защото те звучат много по-добре, в сравнение с досегашните найлонови струни. Това показва, че човек не трябва да се страхува от новото, от иновативните решения, тъй като е възможно те да подобрят живота и работата на човек.

Мостра – китара Кремона за нашата школа / Уроци по китара Пловдив

На 11.09.2023 г., пътувахме с две ученички до завода и купихме две уникални китари. А от там ни дадоха една чудесна китара за мостра за нашата школа – размерът беше по наше желание – 3/4, детска. Но като звучене, за да се прецени и сравни тона, спрямо други марки китари, тя може да се пробва и от ученици, чиито размер не отговаря на този. Искам да кажа на чудесния мениджър на Кремона – Теодора, едно безкрайно “благодаря”.

Кремона са известни с прекрасните жестове, които правят. Такива направиха и за нашата школа. Един път Теодора направи голям жест за нас, когато на 24 май отвори врати само за мен, една моя ученичка и семейството й. Естествено, купихме почти майсторски клас китара, но намалена наполовина от цената – втори невероятен жест! И сега ни дадоха и мостра-китара за школата – трети огромен жест! Дори не броя и големите отстъпки за китарите, които купиха моите ученици сега и тогава – от 20 до 50 процента от цената!

Обичани сме и обичаме казанлъшките китари! Ще запомним нашите срещи с хората от завода със светлина в душата! За нас беше една прекрасна музикална екскурзия, изпълнена с преживявания, слънце и природа. Един красив и щастлив ден!