Гриф – устройство на китарата – част 3

Гриф – устройство на китарата – част 3

Гриф – материали и изработка

Грифът на класическата китара може да се раздели на три части — глава на грифа, предна част (на англ. — fretboard) и задна част (neck).


Главата на грифа на класическата китара е едно цяло със задната част на грифа и се изработва от същия дървен материал. Тя има и допълнителна дървена плоча, поставена в предната й част, обикновено от същия материал, от който са направени дъното и страничните дъски на тялото на китарата. Ключовете на китарата, които се намират на главата на грифа, при по-скъпите инструменти са позлатени. При качествените класически китари, главите на врътките на ключетата могат да бъдат от дърво, прикрепени с болтове. Същите тези врътки са най-често от седеф при по-качествените инструменти и от обикновена пластмаса при не толкова скъпите китари. Понякога можем да видим много скъпи класически китари с не толкова скъпи ключове (вероятно важи и обратното).


 При качествените инструменти предната част на грифа на китарата се прави от дърво, като качество минимум — палисандър (по-рядко от дървесина от ранга на махагона, което отговаря за по-бюджетни инструменти). Предната част на грифа на още по-скъпите инструменти се изработва от абанос, макар и някои от тези инструменти също да имат палисандрова такава част. Тази част при нормалния размер китара е с ширина 5,2 см на горното мостче. Горното мостче при по-скъпите китари се изработва от синтетична кост, а при по-бюджетните варианти е от обикновена пластмаса.


Задната част на грифа при скъпите инструменти често се прави от кедър. При по-евтините грифове, материалът може да бъде вид махагон. При някои китари, например някои инструменти на марката испански китари Алхамбра – задната част на грифа може да има допълнителна вградена дървена пластина, например от абанос (при по-скъпи инструменти). Задната част на грифа, при нормалните размери китара, има дължина 32,5 см и ширина — 5-6 см.

Уроци по китара Пловдив